Intrebari frecvente

1. Vreau sa-mi corectez aspectul neplacut al dintilor si as dori aparat dentar, dar as vrea sa stiu cat timp trebuie sa-l port?

In functie de gravitatea afectiunii, de varsta pacientului, aparatul dentar necesita o purtare ce poate dura de la cateva luni pana la 2 ani.

In urma consultatiei medicul ortodont va va preciza durata estimativa pana cand deficientele se vor corecta.

2. Exista vreo posibilitate ca acest aparat sa nu se vada din exterior?

Da, puteti opta pentru aparatul fix de tip “Incognito” care se aplica pe fata interioara a dintilor, astfel nefiind vizibil din exterior.

3. Cine poate aplica aparatul ortodontic?

Aparatul ortodontic este aplicat de catre medicul ortodont, ce are pregatirea necesara in acest domeniu.

4. Cand este folosit aparatul dentar mobil?

Este un aparat care de regula este folosit pentru corectarea deficientelor mai putin grave, la copii sau la pacientii care nu doresc, nu pot folosi aparatul fix. Datorita faptului ca nu este activ 24/24 ore, actiunea sa de corectare a anomaliilor este mai lenta si in cazurile grave este ineficient. Aparatul mobil se scoate pentru igienizare.

5. Cand este folosit aparatul dentar fix?

Aparatul dentar fix reprezinta abordarea corecta din punct de vedere a ortodontiei moderne, fiind folosit atunci cand anomaliile sunt mai ample si avand o actiune permanenta, realizeaza o ghidare mai buna a fortelor si se bucura de un succes mai rapid.

Nu se indeparteaza de catre pacient.

6. Exista mai multe timpuri de aparate fixe?

Exista aparate fixe cu bracket metalic sau din ceramica (mai estetice).

Aparat cu braket ceramic

Aparat cu braket metalic

7. Dupa aplicare aparatului mobil sau fix, trebuie sa ma mai prezint la clinica?

DA.  Este necesar ca aparatele sa fie “activate”, adica se aplica de catre medicul ortodont, la anumite intervale regulate de timp, forte de corectie care sa actioneze asupra dintilor. Este extrem de important in reusita tratamentului ca pacientul sa inteleaga ca trebuie sa vina la control si sa faca activarea la intervalul precizat de catre medicul ortodont.

8. Aparatul ortodontic fix sau mobil, doare, este dureros?

Aparatul dentar in sine, fie ca este mobil sau fix, nu doare.
Pacientul poate sa simta o senzatie de disconfort, de tensiune la nivelul dintilor in special dupa activari, tensiune ce este absolut normala in activarea fortelor de corectie.

9. Dupa ce dintii sunt aliniati, s-au corectat anomaliile, ce mai este necesar?

Pacientul trebuie sa stie ca imediat dupa ce s-a produs corectarea deficientelor si aparatul dentar a fost indepartat este necesara folosirea unui nou aparat, numit “aparat de contentie” sau “retainer-ul” care va stabiliza noua pozitie a dintilor.

Acesta poate fi fix sau mobil si trebuie purtat de la cateva luni pana la 1 an (medicul va aprecia in functie de complexitate).

10. Mai sunt necesare si alte aparate asociate aparatului dentar ortodontic?

In unele cazuri mai severe se asociaza aparatelor ortodontice un dispozitiv “cap-ceafa” care va fi purtata noaptea si care are rolul de a impedica iesirea spre exterior a dintilor.

11. Ce este expandorul ortodontic?

Este un dispozitiv ortodontic folosit atunci cand se considera necesara extinderea arcadei superioare sau inferioare, producand presiune la nivelul arcadelor. Presiune ce impinge spre exterior, creand spatiu si corectand muscatura.